Image

Verplicht!

Wettelijk gezien is het niet verplicht een helm te dragen in Nederland. Maar waarom het wel zo veilig is, lees je verder op deze pagina. Wanneer je meedoet aan trainingen en/of ritten met Masters Of Trails is het dragen van een helm VERPLICHT. Draag je geen helm, dan kun je helaas niet meedoen. Dit voor je eigen veiligheid.

Waarom je een helm nodig hebt en hoe je de juiste vindt.
Doe je mee aan wedstrijden? Dan ben je verplicht een helm te dragen. Tijdens trainingen is het ook zeer aan te raden om er een te dragen. Een helm beschermt je hoofd namelijk bij een val en helpt zo (hersen)letsel voorkomen. 

Nut en noodzaak van een helm
Nog steeds zijn er wielrenners en mountainbikers die tijdens trainingsritten geen helm dragen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje: een tak op de weg, een overstekende hond of autodeuren die plotseling openslaan. Draag dus een helm, ook als je recreatief aan het wielrennen of mountainbiken bent.

Waarom? Als je hoofd na een val de grond raakt, verdeelt de klap die over een groter oppervlak en beschermt je zo tegen hoofdletsel. Hoewel een helm niet alle hoofdletsel kan voorkomen, kan het zo maar het verschil tussen leven en dood betekenen.

Dragen van een helm tijdens trainingen
Ook tijdens trainingen is het verstandig een helm te dragen – zo wen je er aan en voorkom je dat je de helm als ‘tegenstander’ ziet tijdens een wedstrijd. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 92% van alle hersenbeschadigingen na een val ontstaat tijdens een training. Maar 8% ontstaat tijdens wedstrijden.

Geen wonder dat VeiligheidNL, de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie) en de KNWU (Koninklijke Nederlandse Wielren Unie) in 2012 de campagne ‘Gebruik je kop, helm op’ startten. Die moet wielrenners en mountainbikers er aan herinneren om altijd een helm te dragen – ook bij recreatieve tochten en trainingsrondjes. 

Hoe vind je de beste helm? 21 Aankooptips
Er zijn tegenwoordig veel goede en comfortabele fietshelmen te koop. Je kunt er zelfs een op maat laten maken. Let op de volgende punten als je een helm gaat kopen:
Ga naar een speciaalzaak met een groot assortiment en zoek een deskundige verkoper. Neem de tijd om je te laten informeren.

 1. Pas meerdere helmen. De helm moet comfortabel zitten, ongeacht het merk of de pasvorm. Probeer dus verschillende merken uit, met uiteenlopende pasvormen.
 2. Koop een helm die geschikt is voor de fietssport. Bij de helm zit altijd een bijsluiter waarin staat voor welke sport hij bedoeld is.
 3. Koop een helm die past bij je leeftijd. . Een kinderhelm (EN 1080) is met andere gewichten en snelheden getest dan een helm voor volwassenen. Draag je als volwassene een kinderhelm, dan ben je niet goed beschermd bij een val.
 4. Koop een helm die voldoet aan de norm ‘EN 1078’. Dat betekent dat ze uitvoerig getest zijn en optimale bescherming bieden.
 5. De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. Je kunt een helm in verschillende maten kopen. Als hij goed blijft zitten als je je hoofd schudt, is het de juiste maat. De helm mag niet knellen: dat zorgt voor hoofdpijn. Hij mag ook niet te groot zijn, want dan verschuift hij bij een val en beschermt hij je hoofd niet meer goed.
 6. Zorg voor een helm met een goede pasvorm: ovaal en niet rond. Hij moet voelen als een tweede huid op je hoofd. Zet de helm horizontaal op het hoofd – niet naar voren of ver naar achteren.
 7. De helm moet aan de buitenkant vlak zijn van achteren, en dus geen punt hebben.
 8. Koop een helm met voldoende luchtgaten. Die zorgen ervoor dat je hoofd kan afkoelen.
 9. Koop een lichte helm. Hoe lichter de helm, hoe prettiger hij zit.
 10. Een goede helm past over de slapen en staat ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen.
 11. Let op dat de helm de zijkant van je gezicht ook beschermt.
 12. Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden. Dit bandje zorgt dat de helm niet achterover kan kantelen. Stel het wel zo af dat hij je oren vrij laat.
 13. Zorg dat je de sluiting (onder de kin) makkelijk met één hand kunt openen en sluiten.
 14. De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt.
 15. Koop een helm met een draaiknop die aan het binnenwerk vast zit. Daarmee kun je instellen hoe strak de helm om je hoofd zit.
 16. Zorg dat je haar niet in de weg zit en draag langer haar in een staart. Zo zit je helm goed en heb je geen last van je haar.
 17. Zet een (fiets)bril op tijdens het passen. Zo zie je of de helm ook dan goed past.
 18. Handig is een helm in een heldere kleur met reflecterende strips. Dan val je goed op in het verkeer.
 19. Koop een helm met bekleding die in de buitenschaal gegoten is, en geen helm met een aparte binnen- en buitenkant, die aan elkaar gelijmd zijn.
 20. Als je een tweedehands helm koopt, let dan goed op dat hij niet beschadigd is, bijvoorbeeld door een val. Maar ook dat deze niet te oud is (bv ouder dan 5 jaar). Componenten in de helm worden minder met de tijd.
 21. Laat de prijs en kleur van een helm niet je keus bepalen helm. De prijs zegt niets over de veiligheid, want alle helmen moeten aan dezelfde veiligheidscriteria voldoen. Wel bestaan er speciale helmen voor vrouwen, maar laat je daar niet door misleiden. Vaak heeft zo’n ‘vrouwenhelm’ alleen een andere kleur dan een ‘mannenhelm’.

Hoe gebruik en onderhoud je een helm? Zes tips:

 1. Vervang een helm na een val of flinke klap. Ook al lijkt de helm niet beschadigd, door de val of klap kunnen er in je helm kleine haarscheurtjes ontstaan, die je niet kunt zien. Ook kan het piepschuim vervormen, waardoor de schokabsorberende kunststof niet meer werkt zoals het hoort. Daardoor breekt de helm sneller en beschermt hij je hoofd niet meer goed bij een val.
 2. Vervang je helm als hij te oud wordt. Een helm gaat niet eeuwig mee en slijt, bijvoorbeeld door zweet en UV-straling. Na 3 tot 5 jaar wordt het tijd om je helm te vervangen. Let op de volgende signalen van slijtage: versleten bandjes, versleten of ontbrekende kussentjes en ingedeukt piepschuim.
 3. Maak je helm schoon met een vochtige doek. Je kunt ook wat zeep gebruiken.
 4. Laat je helm niet vallen. Zo voorkom je dat de helm kapot gaat. Als je de helm toch hebt laten vallen, controleer dan of hij nog heel is.
 5. Bevestig geen extra attributen op je helm.
 6. Bewaar je helm niet in een tas of doos: dan verdampt transpiratievocht niet goed. Bewaar je helm op een droge, koele plaats, uit de zon en leg hem nooit op de kop!

Agenda

28 mei 2023;
10:00AM - 12:30PM
Training Jeugd
28 mei 2023;
10:00AM - 12:30PM
Conditietraining Jeugd
30 mei 2023;
07:10PM - 08:30PM
Volwassenen Social Ride
01 juni 2023;
07:10PM - 08:30PM
Volwassenen Social Ride
04 juni 2023;
10:00AM - 12:30PM
Training Jeugd
Masters Of Trails
Flevofiets
Autobedrijf Rene Bobeldijk
Advicount
Intertoys Faber Emmeloord
ZZP en MEER Administratie
Steelwrist Earthmoving Efficiency