Helm

Een helm is noodzakelijk voor een MTB rit. De kans op vallen is veel groter als bij reguliere fietsritten (bijvoorbeeld naar school of werk). Er zijn vaak ook obstakels als takken, stronken en stenen waar je op terecht kunt komen. Daarnaast is een helm vaak verplicht bij georganiseerde ritten. MTB helmen lopen aan de achterzijde verder naar beneden ten opzichte van de racefiets. Dit ter bescherming bij een val.

Een helm moet goed zitten. Dat wil zeggen de juiste maat en via de verstelling een aantal tellen blijven zitten als je voorover hangt (zonder helmbandje). Het helmbandje zit goed als je ongeveer twee vingers ruimte hebt tussen kin en bandje.
De maat van de helm kun je makkelijk zelf bepalen door de omtrek van je hoofd te meten (meetlint over je voorhoofd en boven je oren langs). De centimeters worden vaak genoemd in de helm (maat).

Kijk op onze speciale pagina voor meer tips mbt tot de helm.

MTB helm

Advies vanuit Masters of Trails:

Ben je het Mountainbiken aan het proberen? Iedere fietshelm is voldoende om je bescherming te geven. Naarmate je meer gevorderd gaat fietsen, raden we sterk aan een specifieke MTB helm te gaan dragen. Een goedkopere fietshelm kun je al krijgen vanaf een paar 10tjes. De betere MTB helm begint bij een 70 euro.

En zoals je hier kunt lezen: bij ons is de helm verplicht!

Onderkleding

Het grote voordeel van goede sportonderkleding ten opzichte van regulier ondergoed is dat het zweet afvoert en je lichaam droog houdt. Hierdoor koel je minder snel af als je even stilstaat. Er zijn verschillende versies voor ‘s zomers en ‘s winters.

De winter versie is veelal dikker, maar dit betekent niet dat je als het echt kouder is niet nog een extra laag kunt gebruiken. De onderkleding zit altijd onder een fietsshirt of -jas. ’S Winters is bijvoorbeeld een extra (fleece)trui aan te raden tussen onderkleding en fietsjas. Het zogenaamde 3 lagen principe.

Koud en warm is erg persoonlijk, door het fietsen krijg je het al snel warm. Let er op dat je iets eenvoudig uit kunt doen, of dat je met een rits open extra verkoeling kunt krijgen.

Advies vanuit Masters of Trails:

De kleding niet te los, dat gaat ‘schuren’ of kan gemakkelijker blijven haken aan bv takken. Draag veelal een zogenaamde ‘quick dry’ sportshirt als eerste laag. Ook in de zomer.

Fietsbroek

Een fietsbroek (ook wel bibshort) met zeem is ideaal als enige laag of als onderkleding. De zeem zorgt voor extra comfort tijdens het fietsen (zeker met lange fietsritten). In de profesionele fietswereld wordt vaak geen onderbroek onder de fietsbroek gedragen. De onderbroek kan gaan schuiven of stropen, met irritaties tot gevolg. Het is persoonlijk of je het niet dragen van een onderbroek fijn voor je is. Veel gebruiken een extra MTB-broek/-short over de bibshort. Hiermee biedt de broek bescherming tegen scherpe takken en beschadiging, of erger, van de bibshort.

De MTB-broek/-short is veelal van een licht en makkelijk te wassen materiaal (je wordt natuurlijk wel eens vies). De MTB-broek/-short is wat ruimer, onder andere ook om ruimte te bieden aan knie-beschermers. De broek moet echter niet te ruim zijn, want dat geeft de kans dat je ergens achter blijft haken. Maar natuurlijk is 'gewone' fietskleding prima om te dragen tijdens een MTB rit.

In de winter is een lange fietsbroek met zeem en een MTB-short een goed combinatie. Als tussen optie zijn er ook beenwarmers. Deze beenwarmers lopen van boven de knie tot enkel. Deze zijn handig bij MTB-ritten als het ’s ochtends koud is tijdens de start, maar gedurende de dag het warm wordt.

Fietsshirt

Fietsshirts zoals deze ook voor de racefiets worden gebruikt zijn altijd handig. Deze hebben zakken op de rug om een reepje, telefoon of iets dergelijks in mee te kunnen nemen. Daarnaast zijn specifieke fietsshirts langer aan de achterzijde. Dit vanwege de voorover zithouding op de fiets. Voor MTB zijn er ook lossere shirts verkrijgbaar (de zogenaamde baggy-look). Dit in zowel lange als korte mouwen. Het type shirt is een persoonlijke voorkeur. Koop de kleding niet 'op de groei'. Te ruim kan bij harde wind of hard fietsen zorgen dat het shirt gaat flapperen, wat minder prettig is. Te ruim kan tevens, net als bij broeken, zorgen dat je blijft haken. Fietsshirts zijn van synthetische materialen gemaakt. Hierdoor zijn ze redelijk slijtvast en makkelijk schoon te wassen.

fietsshirt

Fietsjas/regenjas

Een belangrijke functie voor een fietsjas is dat deze wind werend is. Een jas is voor gebruik in koelere omstandigheden. Het te snel afkoelen door wind op het lichaam moet worden voorkomen.
Voor fietsjassen en regenjassen geldt dat deze niet te los zitten (flapperen) en voldoende ademen. Veel fiets- en regenjassen hebben net als fietsshirts zakken op de rug voor klein spulletjes. Een regenjas is ideaal om droog te blijven. MTB-en is een sport die je jaarrond kunt doen, dus ook als het een keer minder weer is. De regenjas is veelal iets ruimer, zodat je deze over de andere kleding kan dragen.

Sokken

In de zomer zijn deze vaak kort, maar langere sokken worden ook gebruikt. Dit vooral ter bescherming tegen krassen en schrammen. In de winter of met een lange fietsbroek is het handig als de sokken voldoende lengte hebben. Door de fietsbeweging kan de broek iets te kort vallen of optrekken. Door voldoende lengte van de sok komen de benen niet bloot te liggen.

Schoenen

Voor schoenen geldt net als voor handen en billen dat het een contactpunt is met je fiets. Je wilt voorkomen dat je voeten van de pedalen schieten. De keuze van je schoen hangt daarmee samen met de pedalen die je hebt. Er is de keuze klik- of reguliere pedalen.

Op klik-pedalen zit je vast en schiet je dus niet van je pedalen. Aanbeveling is dat de MTB-schoenen voor Klik-pedalen enig profiel aan de onderzijde hebben. Dit voorkomt dat je bij afstappen of lopen onderuit gaat.
Voor reguliere pedalen is het aan te bevelen een vlakkere en zachtere zool te kiezen. De MTB pedalen hebben veelal puntjes. Door de vlakke zachte zool van de schoenen hebben deze goed grip op de puntjes van het pedaal.

Advies vanuit Masters of Trails:

Als beginner is het verstandig om snel met je voeten aan de grond te kunnen komen. Nog maar even niet vast aan de pedalen met een klik mechaniek ;-). Afhankelijk van de periode waarin gefietst wordt is vaak een dichte schoen een aanrader. Er kan nog wel eens water op een track liggen en met natte voeten fietsen is niet erg confortabel. Maar een sportschoen werkt in beginsel natuurlijk ook.

Bril

Een bril is nodig om te zorgen dat takken en opspringende takjes, steentje en/of blubber niet in je ogen terecht komt. Een donkere (zonne)bril is af te raden. In het bos rij je veelal in de schaduw. Wit, geel en oranje zijn veel voorkomende kleuren. De keuze is persoonlijk en/of afhankelijk van weersomstandigheden (een zonnige dag of een donkere grijze dag).

fietsbril

Advies vanuit Masters of Trails:

Waar we een donkere bril niet aanraden, kun je deze natuurlijk wel gebruiken wanneer je begint.  Een sport/fietsbril is afdoende.

Handschoenen

(Fiets)Handschoenen zorgen voor grip op het stuur, bijvoorbeeld tijdens zweten. Handschoenen bieden tevens bescherming tegen schrammen en sneden door takken langs de route of tijdens een val.
Handschoenen zijn er in twee uitvoeringen, met en zonder vingers. De volledige handschoenen zijn in zomer- en winteruitvoeringen. In de winter zijn er winddichte en/of gevoerde varianten te verkrijgen.

Rugzak

Een rugzak is vooral aan te bevelen voor langere ritten (of solo ritten). Veel MTB-/fietsrugzakken hebben een mogelijkheid om een waterzak mee te nemen. Zeker omdat steeds meer MTB-fietsen beperkte ruimte hebben voor een bidon. Een rugzak is verder handig om belangrijke en/of nuttige zaken mee te nemen, zoals EHBO-spullen, thermodeken, repen/eten, regenjas, fietspomp, reserveband, gereedschap, derailleurhanger, etc.

rugzak

Advies vanuit Masters of Trails:

Voor de kortere ritten zoals wij veelal doen is een rugzak niet echt benodigd. Zeker wanneer je fietskleding hebt met zakjes op de achterkant, waar je bv versnaperingen in kwijt kunt. Samen met een bidon met drinken, kom je er wel.

De begeleiding heeft wel een rugzak bij zich met bv wat gereedschap en EHBO spullen.

Mocht je wel een rugzak meewillen, let er dan op dat deze niet te los zit. Met een rugzak fietsen is heel wat anders dan dat je er mee loopt.

Agenda

28 mei 2023;
10:00AM - 12:30PM
Training Jeugd
28 mei 2023;
10:00AM - 12:30PM
Conditietraining Jeugd
30 mei 2023;
07:10PM - 08:30PM
Volwassenen Social Ride
01 juni 2023;
07:10PM - 08:30PM
Volwassenen Social Ride
04 juni 2023;
10:00AM - 12:30PM
Training Jeugd
Masters Of Trails
Flevofiets
Autobedrijf Rene Bobeldijk
Advicount
Intertoys Faber Emmeloord
ZZP en MEER Administratie
Steelwrist Earthmoving Efficiency