Bron : 12gobiking

Je wilt beginnen met mountainbiken of bent misschien al een gevorderde fietser, je zoek wat online en ziet ontzettend veel keuze tussen verschillende mountainbikes. Eén van de grootste en belangrijkste keuze is tussen een hardtail mountainbike en een full suspension. 

Keuze: Hardtail of Fully?

We verdelen onze mountainbikes in verschillende groepen: Hardtail en full suspension. Dit heeft te maken met de vering van de fiets en daarmee ook met het gebruik van jouw mountainbike.

Op het eerste gezicht zie je al direct het grote verschil. Hardtail mountainbikes hebben alleen een geveerde voorvork. De fully’s hebben een vering bij de voorvork en een achtervering in het frame.

Vaak wordt er gezegd dat full suspension fietsen comfortabeler zijn dan hardtails. Dat is niet altijd zo. Het comfort wordt namelijk niet alleen bepaald door het functioneren van de achterdemper maar ook door de geometrie van de fiets. De achterdemper vangt natuurlijk veel schokken en trillingen op. Maar op het moment dat de zithouding van de fiets sportief blijft (laag stuur – hoog zadel) blijf je jouw rug belasten. Een oplossing kan dan zijn om te kijken naar een full suspension die het stuur hoger heeft staan zodat je minder ver voorover hangt. Er zijn ook hardtails met een meer op comfort gerichte geometrie, deze fietsen geven dus ook meer comfort. Afhankelijk van de veerweg is een 29er mtb over het algemeen comfortabeler dan een 27,5’’ mountainbike.

mtb fully

Hardtail mountainbikes

Hardtail mountainbikes zijn erg breed inzetbaar. De mountainbike in het algemeen zijn natuurlijk bedoel om door het bos te knallen. De hardtail mountainbike is dan ook goed geschikt om door het bos te crossen maar kunnen ook gebruikt worden op de verharde weg. Hier de voor- en nadelen van een Hardtail mountainbike. 

mtb hardtail

Voordelen hardtail mountainbikes

  • Het gewicht van een hardtail mountainbike is lager dan dat van een Full Suspension in dezelfde prijsklasse.
  • Hardtail mountainbikes hebben een vaste geometrie, hierdoor veranderen de lijnen zoals de zithouding niet. 
  • Hardtail zijn goedkoper, zowel in aanschaf als in onderhoud.
  • De hardtail mountainbikes zijn stijver. Hierdoor ervaar je een efficiëntere trapkracht.
  • Hardtail mountainbikes zijn bergop erg goed, dit door het lage gewicht en de stijfheid

Nadelen hardtail mountainbikes

  • Schokken die veroorzaakt worden door oneven terrein komen gelijk terecht bij de rijder. 
  • Doordat je veel schokken moet opvangen neemt de snelheid af

Wanneer kies je voor een hardtail mountainbike? 

De hardtail mountainbikes zijn uitermate geschikt voor de rijder die op minder ruw terrein rijdt. Daarnaast is de acceleratie een stuk krachtiger dan die van een fully. Dit komt door de stijfheid van de fietsen. Hardtail mountainbikes kunnen erg breed ingezet worden. In het Nederlands landschap worden voornamelijk hardtail mountainbikes gebruikt.