Bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike  is het van belang voor de juiste framemaat en daarbij behorende afstelling te kiezen. Dit verhoogt het comfort, de controle, en kan tevens helpen lichamelijke klachten te voorkomen. Het bepalen van de juiste framemaat en afstelling is een lastige klus, waar een groot aantal verschillende factoren bij komt kijken.

bron : 12gobiking

Framemaat MTB's

Het is belangrijk te begrijpen wat een framemaat nu precies inhoud en welke afstellingen van invloed zijn op de zithouding. De framemaat is de afstand, in centimeters of inches(''), van het hart van de trapas naar de bovenkant van het frame. Dit is dit dus de lengte van de zitbuis. Dit is slechts één maat en zegt niet zoveel over de echte maatvoering van de mtb als vaak gedacht wordt.

Toch wordt de lengte van de zitbuis als belangrijkste maataanduiding gebruikt voor het frame. Dit is een overblijfsel van vroeger, toen de zadelpennen nauwelijks uit het frame staken. Omdat het zadel niet ver uitstak was de hoogte van het frame de belangrijkste maat omdat het zadel anders niet hoog genoeg kon. Tegenwoordig, met de langere zadelpennen is dit geen probleem meer.

De framemaat zelf, de lengte van de zitbuis, zegt dus erg weinig over de overige maten van de fiets. Bij een kortere zadelbuis staat het zadel simpelweg iets verder uit het frame. Omdat elk merk een eigen geometrie heeft is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de framemaat. De ene 21" is de andere niet.

MTB afmetingen

Maatbepaling en zithouding

Waar het om gaat bij het bepalen van uw framemaat is de afstand van het zadel naar het stuur en tevens de hoogte van het stuur. Deze twee maten worden ook wel omschreven als lengte en hoogte van de fiets. Naast deze twee maten is de hoogte van het zadel en dus de binnenbeenlengte belangrijk. Bij het bepalen van de framemaat kijken we dus voornamelijk naar deze drie dingen: lengte, hoogte en het verval van zadel naar stuur.

Als goed uitgangspunt bij de aanschaf van een nieuwe MTB kunt u de afmetingen van uw huidige fiets gebruiken. Heeft u nu bijvoorbeeld het idee dat het stuur te ver weg staat, kies dan voor een geometrie met een kortere bovenbuis.

Bij een mountainbike is het zeer belangrijk dat de fiets niet te groot wordt gekocht. Door een te grote fiets te kopen wordt de afstand van het zadel naar het stuur te lang en heeft u minder controle over de fiets. Het is zelfs beter om een fiets iets kleiner te kopen bij twijfel. Een compactere zithouding zorgt voor meer controle en meer wendbaarheid. Kleiner betekend wel dat de fiets iets sportiever wordt. Een grotere fiets is vaak wat comfortabeler. Dit komt doordat het stuur hoger staat bij een groter frame.

Framemaat mountainbike berekenen

Met onderstaande stappen kun je voor jezelf wel een indicatie krijgen aan welke maat MTB je moet denken.

  1. Zet je voeten zo’n 15 cm uit elkaar
  2. Meet de hoogte van de vloer tot je kruis
  3. Vermenigvuldig deze uitkomst in centimeters met 0,68 (en rond af naar het dichtstbijzijnde, ronde getal)
  4. Valt de uitkomst tussen twee framematen in? Kies dan voor een kleinere maat voor een sportievere houding en voor de grotere maat als je iets comfortabeler rechtop wilt zitten

En om er toch nog wat meer eenvoud in te brengen, onderstaande een tabel met een richting voor welke maat erbij hoort.

Lichaamslengte Inch Framemaat Framemaat
150 – 165 cm 14 – 16 inch 35 – 41 cm XS
165 – 170 cm 16 – 17 inch 41 – 44 cm XS – S
170 – 175 cm 18 – 19 inch 44 – 48 cm S – M
175 – 180 cm 19 – 20 inch 48 – 51 cm M
180 – 185 cm 20 – 21 inch 51 – 52 cm M
185 – 190 cm 21 – 22 inch 52 – 54 cm M – L
190 – 195 cm 22 – 23 inch 54 – 56 cm L
195 – 200 cm 23 – 24 inch 56 – 61 cm L – XL

 

Echter, zoals je hebt kunnen lezen is dit slechts een indicatie. Per merk is veelal de zithouding (geometrie) anders. Ook bestaan er specifieke vrouwenmodellen van Mountainbikes. Dit betekent niet dat een vrouw niet op een 'heren' MTB zou kunnen fietsen, maar het kan net dat beetje verschil zijn.

Meten is weten, maar daarna is het uiteindelijk gewoon proberen.